Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke

 

Tiedotteet

Etusivu :: Tiedotteet :: Missä kunnossa mökkisi jätevesijärjestelmä ja vedenhankinta ovat?
28.07.2017

Missä kunnossa mökkisi jätevesijärjestelmä ja vedenhankinta ovat?

Missä kunnossa mökkisi jätevesijärjestelmä ja vedenhankinta ovat?
Huolehdi vedestä myös vapaa-ajan asunnolla

Jätevesiasiat eivät välttämättä ole päällimmäisenä mökkiläisen mielessä kauniina kesäpäivänä. Haiseva huussi, pesuvesistä lainehtiva pihamaa ja sinilevää kukkiva järvi eivät kuitenkaan juuri houkuttele rentoon loman viettoon. Sen sijaan toimiva käymälä- ja jätevesijärjestelmä mahdollistavat sekä mukavan lomailun yksin tai porukalla, että lähivesistöjen kunnossa pysymisen tai tilan parantamisen. Mökin vesivarustelu ja sen käyttöaste vaikuttavat sekä talousveden tarpeeseen että jäteveden käsittelyyn.

Jos käytössä on vedetön käymälä (esimerkiksi ulkohuussi) ja pesuvesiä syntyy suurin piirtein sen verran kuin jaksaa ämpärillä kantaa, voidaan ajatella että syntyvät jätevesimäärät ovat niin pieniä, ettei niistä sinällään aiheudu ympäristön pilaantumista. Nämä jätevedet voi johtaa käsittelemättäkin hallitusti maaperään. Jos mökille taas hankitaan erilaista vesivarustelua, kuten suihku, tiskikone tai pesukone, täytyy näille nk. harmaille jätevesille järjestää sopiva käsittely ennen maahan johtamista. Monesti tämän likaantuneen veden käsittely on jäänyt liian vähäiseksi varustelun kasvaessa ja käsittelyjärjestelmää tulisi tehostaa. Noin 60 % kesämökeistä on nykyään käytössä myös vesikäymälä, jolloin jätevesien käsittely on erityisen tärkeää. Käsittelyä voikin jo verrata ympärivuotisen asutuksen jäteveden käsittelyn tarpeisiin, mutta vapaa-ajan vaihtelevassa käytössä käsittely voi olla vielä haasteellisempaa. Jäteveden käsittelyyn tarkoitettujen ratkaisujen kirjo on suuri, joten kesämökkiläisen ei kannata jäädä asiassa yksin, vaan oman mökin jätevesitilanne kannattaa tarkistaa jätevesineuvojan kanssa. Neuvojien yhteystiedot löytyvät täältä.

Jos kiinteistöllä on käytössään oma talousvesikaivo, sen vedenlaatu tulisi tutkituttaa kolmen vuoden välein. Usein mökkien tapauksessa kaivovettä ei ole koskaan tutkittu. Monissa paikoissa myös vältetään turhaan kaivoveden käyttöä talousvetenä, koska sen laadusta ei ole tietoa. Talousveden laadun tärkeyttä halutaan tänä kesänä nostaa esiin etsimällä Länsi-Uudenmaan parasta kaivovettä. Kilpailun ilmoittautumisaika on 31.8.2017 asti ja siihen voivat osallistua Länsi-Uudenmaan alueella sijaitsevien kiinteistöjen vakituiset asukkaat tai loma-asukkaat, joilla on käytössään oma talousvesikaivo. Osallistumiseen tarvitaan vain kaivoveden analyysitulokset sekä muutama kuva kaivon rakenteista. Parhaat vedet palkitaan! Lisätietoa kilpailusta sekä tarkemmat ilmoittautumisohjeet löytyvät verkkosivuilta.

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke LINKKI pyrkii edistämään haja-asutuksen jäteveden käsittelyä yhteistyössä kuntien kanssa. Hankkeeseen osallistuu alueen 8 kuntaa: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti. Kuntien lisäksi hanketta rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus. Hanke liittyy Länsi-Uu-denmaan kuntien hajajätevesistrategiaan 2014–2021 ja ympäristöministeriön valtakunnalliseen jätevesineuvontaan. Hanketta koordinoi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry ja lisätietoa hankkeesta löytyy verkkosivuilta osoitteesta www.hajavesi.fi.

Lisätietoa:


Lähettäjä
28.07.2017