Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke

 

Neuvonta

Etusivu :: Neuvonta

Neuvonta

  • Kuuluuko kiinteistöni asetuksen puhdistusvaatimusten piiriin?
  • Onko jätevesijärjestelmäni kunnossa vai tarvitaanko saneerausta?
  • Pitääkö tontilleni kaivaa pienpuhdistamo, joka ei sittenkään välttämättä toimi?

Näiden kysymysten parissa kamppailevat monet haja-asutusalueiden asukkaat. Tieto haja-asutuksen jätevesiä koskevista vaatimuksista ja sovelluksista ei todellakaan ole yksiselitteistä. Naapuri, rautakauppias, rakennustarkastaja ja lehdistö voivat vastata kysyttäessä eri tavoin. Moniin kysymyksiin on asiantuntijankin hankala vastata ilman riittäviä taustatietoja ja tilanteen näkemistä omin silmin paikan päällä. Silloin kysymyksiin joutuu  vastaamaan yleisellä tasolla, jolloin tietoa on hankala soveltaa omalla kiinteistöllään.

  • Jos tiedossasi on jo nyt, että jätevesijärjestelmäsi kaipaa uudistamista, on parasta ottaa yhteyttä suunnittelijaan. Jätevesijärjestelmän uudistaminen edellyttää toimenpidelupaa, joten kuntaankin on parasta olla yhteydessä.
  • Jos taas aihepiiri ja oma jätevesijärjestelmäsi ei ole sinulle tuttu, kannattaa asiaan perehtymiseen käyttää muutama hetki. Voit aloittaa etsimällä kotoa rakennukseen liittyvät lupapaperit ja etsiä sieltä jätevesiselvitystä, -suunnitelmaa taikka -piirroksia. Jätevesiopas-verkkosivusto opastaa asiassa alkuun.

Molemmissa tapauksissa neuvoa voi kysyä puhelimitse esimerkiksi oman kunnan viranomaisilta. Hajajätevesihankkeen asiantuntijalla ja neuvojilla on puhelinaika, jolloin he pyrkivät vastaamaan hankealueen asukkaiden kysymyksiin jätevesiasioista, ks. ota yhteyttä.

Asiat eivät läheskään aina kuitenkaan selviä pelkällä puhelinsoitolla. Joskus on parasta kutsua paikalla ammattilainen selvittämään tilannetta. Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeelta kannattaa tiedustella, onko neuvojia tulevana kesänä liikkumassa lähellä omaa tonttia ja josko hän voisi tehdä kartoitus- ja neuvontakäynnin paikan päällä, ks. ota yhteyttä.

 


På svenska


 Kusrkkaus kaivoon

 

Kuva: Neuvoja ja asukas kurkkaamassa saostuskaivoon.